söndag 30 oktober 2011

Äppelmuffins

Hittade äppelmuffins recept i HBL 04.10.11. Här får ni receptet om ni vill prova:

200 g smör
3 dl mjölk
3 dl socker (använde själv inte så mycket)
3 ägg
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk farinsocker

Till fyllning:
2-3 äpplen
50 g valnötskärnor
1tsk strösocker
1/2 tsk kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Stöt valnötterna grovt. Blanda frukt och nötter med socker och kardemumma på ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Rosta blandningen 5 minuter i 175 graders ugn.


Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk och vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det med stor sked i smeten. 

Fördela smeten i muffinsformar.


Tryck ner frukt och nötter så att de hamnar mitt i. Strö över farinsocker.


Grädda 20-25 minuter mitt i 175 graders ugn. Smakade jätte gott när man hällde lite vaniljsås på!


Det skall bli 12 st stora muffins. Jag gjorde många små och det blev nog jätte bra :)




fredag 28 oktober 2011

Relax

Fredagkväll, ibland undrar man om det finns någonting bättre. Efter en lång arbetsvecka är det så skönt att slänga sig i soffan och äta god mat. 
Idag fick jag också mina nya vitrinskåp! Det tog sin tid före jag hittade dem och jag hoppas verkligen att de passar där jag tänkte placera dem. Har massvis med saker på golvet som väntar på sin hylla. Kanske jag fyller hyllorna imorgon, idag skall jag ta det super lugnt.

Här får ni lite avslappnings-inspiration.



Försök att inte se allt skräp som står och väntar i hallen :)







Katterna, dom kan det där med avkoppling!

tisdag 25 oktober 2011

Designmuseet

Besökte idag för första gången Designmuseet i Helsingfors. Nu efteråt undrar jag varför jag aldrig tidigare varit där! Utställningen var "100 år tecknade serier i Finland". Jag har alltid varit en stor vän av tecknade serier. Som liten läste jag alltid bl.a. Serieparaden och Gustaf. När jag blev lite äldre började jag läsa bl.a.  Asterix & Obelix samt Luky Luke på tyska. Det är ett bra sätt att lära sig språk!

Shoppen som fanns i museet är också värt ett besök. Hittade där ett roligt halsband som jag bara måste köpa. Här ser ni lite bilder :)




Man skulle nästan ha lite lust att tugga på halsbandet :)

söndag 23 oktober 2011

Krims Krams Krans

Har haft länge i lådan en tråkig krans. Bestämde mig idag för att piffa upp den!


Jag är lite svag för prickigt mönster så jag började med det...


Men den hittade ingen plats här hemma så jag började om från början och gjorde en med granris.



Den blev nog lite bättre, men ser lite vintrig ut. Kanske det ändå är helt okej, vintern är nog snart här (suck!). November hör inte till mina favoritmånader. En dag i november är ändå väldigt fin, nämligen min söta guddotters födelsedag!

lördag 22 oktober 2011

Rosmarin

Har en liten örtgård med allt möjligt gott och idag plockade jag in rosmarinen. Den har aldrig tidigare varit så fin! Förr har jag alltid hängt upp örterna i snören och låtit dem torka i lugn och ro, men i år skaffade vi en mackapär som torkar örter, svamp osv. Vi hittade så mycket trattisar i år så vi tyckte att det skulle vara en bra investering och det har det varit.



Rosmarin doftar så fantastiskt gott :)

torsdag 20 oktober 2011

Vindruvor


I år lyckades mina favorit druvodlare med skörden.


Blir skörden större nästa år så hjälper jag gärna till med att trampa druvor till vinproduktionen.
Kanske man borde ta ett glas vin torsdagskvällen till ära :)

tisdag 18 oktober 2011

Nytt tyg på stolarna

Jag beställde mjölsäckar från Pieace of Heaven en tid sedan och skulle ta och klä om mina stolar. Hann klä om en stol och sen blev det lååååååång paus. Nu har jag som mål att varje kväll klä om en stol. Tre stolar är nu klara, och tre är kvar. 


Här är stolen före sin nya klädsel:


Katten My provsitter. Mina farföräldrar har målat sitsen röd, men den har ursprungligen varit ljusbrun med mönster. De är världens finaste stolar, men lite obekväma så det var dags att klä om dem och fylla dem med lite mjukare material.


Så fint blev mjöltyget! Jag borde bara ta och hitta något medel man kunde behandla tyget med så att smutsen inte fastnar.



söndag 16 oktober 2011

Dockskåpet


Mitt dockskåp fick jag på 80-talet, ett Lundia skåp.


Vi firade julen hos farmor och farfar och skåpet var den finaste julklappen jag fick. Kommer ihåg att jag lekte på kvällen med dockskåpet och mamma berättade att jag skall få ett syskon nästa år, och det fick jag ju, en söt lillebrorsa.

Fick ny inspiration då jag besökte en dockskåpsutställning förra året, har bakat lite bröd av trolldeg och gjort garnnystan och tidningar. Nu står dockskåpet och väntar på sina invånare, tyvärr kan de inte flytta hem före de har fått kläder. Det är dock inte så lätt att sy pyttesmå byxor och blusar. 

Trevlig fortsättning på söndagen!

lördag 15 oktober 2011

Senaste bilden av trädgården


Ena halvan är övre gården är nästan färdig och tittar ni riktigt noga så ser ni att gräsmattan har börjat växa. Projektet fortsätter som sagt när min kondition är tillbaka.


Nedre delen av gården börjar dra på sig höstkläderna.

fredag 14 oktober 2011

Trädgårdsprojektet


Trädgården våren 2010.


Hösten 2010.

Sommar 2011. Växterna ser små ut på bilden, men nu har de redan vuxit och spridit sig så att man inte kan se myllan mera. 


Årets första äpplen. Fick trädet som födelsedagsgåva av mina vänner.


Sommaren 2010 fick jag en ritning på vår potentiella trädgård av en familjebekant. Vilken fantastiskt gåva tyckte jag som inte visste ett skvatt om blommor, buskar och träd. Vår gård var en enda stor sluttande gräsmatta som nu skulle omvandlas till två plan med trappor, stenar, pergola, blommor, buskar och träd.
Hela sommaren 2010 gick åt att gräva upp gården för hand. Det började kännas som ett evighetsprojekt och vi undrade hur detta någonsin kommer att lyckas.
Våren 2011 fick vi nedre delen av gården klar och då kändes det genast bättre, nu kunde vi se hur bra det blir! Snart är också övredelen av gården i skick, i väntan på att min flunssa skall försvinna.

Höstflunssa

Kom på idén att aktivera en egen blogg för att jag har så trist här hemma, har haft seg flunssa i 2 månader och nu ordinerade läkaren mig att stanna hemma i några dagar, hoppas att det hjälper! Två varma katter ligger i soffan och spinner, kanske det är den bästa medicinen...