måndag 30 januari 2012

Fynd

Firade igår gudsonen, han fyllde 6 år i lördags! 

Grattis!!


Gudsonens mor lagar fantastiskt goda bakverk och mat så vi fick äta gott av alla möjliga sorter.

På vägen hem tog vi en sväng via Kodin Ykkönen eftersom den befinner sig halvvägs hem till oss. Och gissa om jag blev glad när jag hittade fina örter: rosmarin och timjam. Det godaste som finns! 

Jag har nog både två ute i trädgården under 60 cm snö, men dem kommer jag säkert inte att se före mars/april.


Köpte man en ört så fick man en kruka - 40%. Då måste jag ju köpa krukorna också.

Nu skall jag gå och dofta lite på dem. Sniff. 

lördag 28 januari 2012

Runebergstårtor

Idag gjorde vi Runebergstårtor med vänninan Lisa. Sökte fram recept och hittade ett där jag har skrivit FANTASTISKT GODA! 

De måste ju vara bra tänkte jag.


Vi bakade dem och tyckte att de var lite kletiga, men de jämnar ju ut sig i ugnen...

Kröhm...tjaaaa....


Inte så vackra kanske, men det är ju smaken som räknas...Till dessa måste man dock ta ett stort glas vatten för att skölja ner dem. Men bortsett från det så var de ju helt okej :)

På Runebergsdagen vågar jag kanske försöka pånytt.

Planering av vintersemester

Den börjar närma sig! Nämligen vintersemestern
Vi bestämde oss med mannen redan i september att vi skall åka till södern sedan när vi tar vår vinterledighet. Tyvärr finns det inte så mycket alternativ om man har dessa krav:

- Ej för långt borta
- Sol
- Varmt


Denna bild tagen av Grynbär/ Italien /Cinque Terre hösten 2011.


Vi kom fram till Madeira och Kanarieöarna, båda bra alternativ, men vi valde Kanarieöarna eftersom vi besökte ganska nyligen Madeira. Jag var först lite inställd på att det kan bli lite slött, tänkte bara sandstrand. Men ju mera man läser om stället destu bättre blir det! Där finns bl.a. fantastiska vandringsrutter. Nu är jag jätte inspirerad!! Idag skall det bokas flyg och hotell.

P.s. Min första flygresa tog plats när jag var ca 6 år gammal, då flög vi med familjen till samma ställe vart vi nu tänker fara med mannen. 
Det var 1987 :)

tisdag 24 januari 2012

Morotsmarmelad

Gjorde lite morotsmarmelad före julen och har lite kvar av den än.
Äter sällan marmelad, men denna är jätte god och har en vacker orange färg!



Här kommer receptet om du vill prova:

1 kg morötter
2 citroner
1-2 tsk rivet citronskal
6 dl syltsocker

Riv morötterna och skär dem i bitar. Koka dem i lite vatten tills de är färdiga, ca 30-40 min.(svag värme). 
Häll bort vattnet och mosa morötterna. Lägg till citronskalet, sockret och citronsaften.
Koka blandningen ca 15 min. i svag värme och rör om med jämna mellanrum.
Låt marmeladen svalna ca 20 min. och häll den i små rena burkar.


Marmeladen är såååå god på rostat bröd :)

söndag 22 januari 2012

Tavla

Vad har jag gjort annat än röstat i presidentvalet idag? Jo, en tavla.

Detta är inspirationen:


Tavlan i vardagsrummet.


Tyvärr blev tavlan jag gjorde inte så snygg!
Gjorde den med decoupage teknik, måste nog ta och göra om den imorgon...suck!


Men det är roligt att pyssla ändå! 

lördag 21 januari 2012

Egen tid

Mannen min har åkt till Kuusamo för att snowboarda under en veckas tid. Jag åkte inte med för att jag har inte möjlighet att ta ut lika mycket semester. Har sparat min semester till lite senare och då åker vi båda till ett varmare land hoppeligen :)

Detta betyder att jag har spenderat några dagar med att göra precis vad jag vill :D
Det är ganska roligt faktiskt nu och då, men jag är nog väldigt glad över att ha mannen hemma också! 
Har sovit läääänge och idag var jag på gymmet. Har haft så lång paus att jag var alldeles skakig efteråt. Då skall man bada lite bastu och tänja på musklerna, det fungerar alltid.


Skulle jag inte ha min man skulle jag säkert vara vegetarian, är inte så duktig på att tillreda kötträtter. Men jag har på känn att om en vecka kommer jag nog säkert att vara ganska trött på salladerna jag gör.

Nu skall jag ta och göra ett fotbad åt mig och fortsätta att läsa på boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Njut av veckoslutet! Det skall jag fortsätta med :)



torsdag 19 januari 2012

Chocolate chip cookies

Jag skulle inte baka i januari för att jag äter inte sötsaker nu, MEN jag fick ett ypperligt tillfälle att göra det ändå :) Vi skall ha lite coaching på jobbet och jag skulle fixa lite kex. Varför skulle jag köpa sådana från butiken när man kan laga själv.

Här kommer receptet, gott och lätt!!

125 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör, rumsvarmt
0,5 dl socker
1,5 dl brun farin
0,5 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl havregryn


Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Rör fett, socker, farin och vaniljsocker poröst. Rör i ägget.
Blanda ner mjölblandning, havregryn och hackade chokladen.

Rulla två längder av smeten, 3-4 cm i diameter. Skär 1 cm tjocka bitar av rullarna och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 175 grader. Blir ca. 20 st.


Låt kakorna kallna på galler.

Omnnommm!

tisdag 17 januari 2012

Ett gott skratt...

förlänger livet sägs det.

Jag skrattar gärna och mycket, men det var länge sedan som jag skrattade "hysteriskt". Känner ni till det skrattet? Man skrattar så att tårarna rinner och man får nästan inte luft, man skrattar så mycket att man inte klarar av att prata. Då när jag var yngre så fick jag dessa attacker lite nu och då, nästan så att det blev pinsamt ibland :)

Har haft en alldeles för lång paus, inget galet skrattande på länge. Kanske för att man blivit äldre? Eller tråkigare? Eller kanske allvarligare? 

I söndags fick jag äntligen ett gott skratt och orsaken var nog ganska fånig. Mannen hade gått och lagt sig och jag var och borstade tänderna. Då märkte jag att han IGEN hade lämnat en tom wc-pappershylsa på toalettbordet.

Jag: Varför lämnar du alltid wc-pappershylsorna på bordet och inte i skräpkorgen som står brevid toaletten?

Mannen: Jag tänkte att vi skulle spara dem så att du får skostöd.

Mannen börjar fnissa och jag börjar gapskratta, mannen börjar skratta ännu värre och jag ylar av skratt! Sämsta förklarningen någonsin och det var ju inte ens SÅ roligt :)




Ni kanske undrar vad han menade med skostöd; han tänkte att man kunde sätta hylsorna in i högre skor så att de håller formen och så att inte skaftet viker sig.

söndag 15 januari 2012

Bra betjäning

Jag köpte några månader sedan ett par jätte bra vinterskor. De ser kanske lite klumpiga ut men de är varma och håller fötterna torra (Goretex). Märkte några veckor sedan att sömmen hade gått sönder och eftersom skorna var dyra så passade på att besöka idag butiken var jag köpte dem.

Butiksbiträdet konstaterade snabbt att det är tillverkningsfel och lovade mig nya motsvarande skor. Tyvärr hade hon inga på lager så hon beställde dem från en annan butik. 
30 minuter senare ringde hon och berättade att hennes kollega från den andra butiken hade hämtat dem till hennes butik och jag kunde komma efter dem. Va effektivt!




Tur så fick jag dem genast eftersom jag äger bara ett par vinterskor, skulle ha varit lite halt att fara imorgon till jobbet i gummistövlar eller springskor.

Vad lärde jag mig av detta? Ha alltid ett par resevskor :) Fyndade på rean ett par till vinterskor i annan modell så nu klarar jag mig ifall ena paret går sönder ;)


torsdag 12 januari 2012

Kuusamo

Återgår till ämnet jag skrev om i måndags, nämligen stugor! Dessa underbara platser där man kan "bara vara". Surffade igen igenom mina fotoalbum och hittade december 2010, då var vi till mannens föräldrars stuga i Kuusamo. Det var -32 grader kallt, men jätte vackert!


Solen gick upp kl.10 och ner kl.14 så man måste vara kvick om man ville vara ute när det var ljust. 

Besöker ni någon gång Kuusamo så lönar det sig att ta en tur till Riisitunturi. Jag och mannen traskade där med snöskor och svärföräldrarna skidade. Grillade lite korv i en ödemarksstuga och njöt av de vackra vyerna.


Försöker tänka lite vinter och snö så att jag inte hela tiden skulle sitta här hemma och drömma om sommaren :)

måndag 9 januari 2012

Tågvagn

Har sovit bra hela helgen, men hur mycket jag än sover så är jag ändå trött på vintern. Fick idag höra vid tre olika tillfällen att jag ser blek och trött ut. Måste sätta lite rött på kinderna imorgon så att jag ser piggare ut :) 

Började längta efter sommar och sol och då passade jag på att titta på lite sommar 2011 bilder. Förra sommaren besökte vi bl.a. mannens mormors stuga. Det roliga med stugan är att det är en tågvagn från Lovisa järnväg. De släpade vagnen över isen en vinter på 50-talet (om jag minns rätt) till den lilla udden. Det skulle vara morfars fiskestuga, men hela familjen flyttade med och bodde där på somrarna. Ena ändan av tågvagnen har en liten söt bastu. Från bastun kan man sedan hoppa genast i plurret.



Glömde att ta en bild av gamla toalettdörren (toaletten fungerar nuförtiden som matförråd), den har nämligen ett charmigt lås :) Kanske jag kommer ihåg det sedan nästa sommar. 

Så påhittig stuga har jag inte sett förut!

lördag 7 januari 2012

Fyllda cannelloni

Började städa kylskåpet och frysen idag med grym energi. Tömde allting och kollade om det fortfarande var ätbart. Man brukar ofta i dessa fall hitta en burk med obestämt innehåll eller några svarta gurkor. Hittade tyvärr ganska mycket som inte mera är ätbart och det är så frustrerande. Jag hatar att slänga bort mat, det är så onödigt.

Det blir bara så ibland att man köper något och använder bara en del och sen hinner det bli gammalt före man kommer ihåg produkten. Nu skall både jag och Mannen skärpa oss och inte köpa någonting extra. 

Av produkterna vi hittade i frysen och kylskåpet har vi fixat mat för veckoslutet. Igår och idag åt vi fyllda cannelloni och de är fantastiskt goda! Man kan fylla dem med vad som helst men vi fyllde våra med malet kött, lufttorkad skinka, svart trumpetsvamp, morot, selleri, krossad tomat och vitlök.




Receptet hittade vi i Helsingin Sanomat "Ruokatorstai" boken.


Det är faktiskt Mannen som brukar laga all mat hos oss och det passar mig utmärkt. Älskar god mat, men tycker inte om att kocka. 

fredag 6 januari 2012

Trettondagen

Vad underbart med en extra dag ledigt i veckan! Idag har jag som mål att göra färdigt boken om årets händelser 2011 (en fotobok alltså). Vi har gjort resor, bl.a. till Tyskland, Estland och Italien och festat så mycket att man varit alldeles utmattad nästa dag. Man skall alltid festa när det finns den minsta lilla orsak tycker jag :)

Igår var jag på "julmiddag". Min svärfar brukar bjuda oss alla ut på middag vid julen, men vi hann inte med det i december så vi tog det igår istället. Vi träffades efter jobbet och åt gott på Ravintola Loiste. Jag var jätte nöjd med maten jag beställde: kryddig pumpsoppa (skriver man det så?), getostlasagne och rika riddare till efterrätt. MUMS!

Tog inga bilder av maten, så jag sätter här en bild av kjolen jag hade på mig. Den är Marimekkos och var på rean förmånlig så jag tog den med mig hem. Älskar prickiga mönster! Super bekväm och har fickor.


Njut av helgen!

måndag 2 januari 2012

Första projektet i år

Det började med att jag en kväll läste denna bok...


och råkade hitta i klädskåpet ett gammalt lakan, vitt med ljusröda blommor. Lakanet är i så dåligt skick att man inte kan använda det mera.


Rev lakanet i långa strimlor och började virka en matta! Har aldrig gjort det tidigare så får se hur den blir.


Lite måste jag säkert platta till den för att den börjar nu redan bubbla i kanterna.

Som en liten kommentar så tycker katter MASSOR om alla möjliga handarbetsprojekt, speciellt när man river lakan eller rullar på garnnystan :)


Ni får se sedan i nästa vecka hur mattan blev ifall jag inte tycker att slutresultatet blev för pinsamt, hih!