måndag 29 december 2014

Januari börjar året

Såhär passligt när året snart hoppar ett skutt från 2014 till 2015 så kan man blicka tillbaka på detta år.

Hur kommer det sig förresten att nyåret alltid kommer så överraskande?! Man njuter av julen och lever slow-living och mitt i allt börjar kompisar fråga vad vi gör på nyåret och så inser man själv att det inträffar om två dagar!

Då tänkte jag passa på att spola lite bakåt och månadsvis kolla vad jag gjorde :)
2014:

Januari: Vi har nyligen flyttat till en större bostad och jag syr gardiner, målar rum och skaffar bebisprylar.

Februari: Sista månaden som vi är på tumis jag och Mannen. Vi är ute och äter, de har avskedsfest åt mig på jobbet. Min pappa blev samtidigt pensionär och vi spenderar dagarna med att gå ut och gå samt testar olika lunchrestauranger i denna kommun.

Mars: Det största som hänt mig. Jag blev mamma. Livet är aldrig mer sig likt.


Denna pyttelilla tös är det största som hänt i mitt liv.

April: Vi lever en ny vardag med amning, blöjor och nya rutiner. Vänner och släkt kommer på besök och tillreder åt oss brunch, lunch och middag. Speciellt mycket värmde mammas lasagne som väntade på oss när vi kom från BB samt brorsan med sambo som kom och gjorde sushi (ack vad jag hade saknat sushi!!).

Maj: Dopet 18.5, Smulan får sitt namn. Vädret var strålande och bebisen charmig.Takrenovering i nya bostaden och vi får stå ut med slamrande och elefanter på taket. Bekantar mig med min nya trädgård som är mycket finare än vad jag väntat mig.

Juni: Gör små dagsutflykter, planterar örter, firar midsommar på en filt på köksgolvet tillsammans med Mannen, bebisens gudmor och hennes barn.

Juli: Första båtresan med bebis till sommarstället. Hon lär sig svänga om från rygg till mage. Jag  äter vansinnigt mycket jordgubbar och firar min födelsedag.

Augusti:  Kräftskiva, stughäng och renoverar övre våningen samt gör balkongen mysig med möbler och ljus. Äter vansinnigt mycket äppel.

September: Mammas stora 60-års partaj.  Planterar lite om i trädgården, och träffar en kompis som jag inte sett på några år.

Oktober: Mannen fyller år, bebisen är väldigt rörlig och vi sätter upp barnport och gömmer vassa och farliga föremål som hon gärna skulle smaka på.

November: Bebisens första utlandsresa. Firar farsdag.

December: Julfester, pepparkaksbak, träffar vänner och släkt, delar ut klappar till gudbarnen och läser massvis med böcker. 

Detta år gick extra snabbt tror jag...


söndag 28 december 2014

Bebisen äter bara gröt och själv

Nu har Smulan haft i några månader dålig aptit. 
Puréer som jag gjort smakar bara bläh, hon öppnar inte ens munnen för att smaka.
Har jag gjort gröt (ingen skillnad på gröt, allt duger) så sitter hon med munnen öppen före jag ens har hunnit ta i skeden. Bra att hon äter någonting i alla fall.

Låter jag henne äta puré själv så rör hon handen först en stund i såsen och sen börjar hon smaka. Massor med mat far på golvet och på kläderna, men hon äter! Ja, och så måste man bada bebisen efter lunch för att hon har mat överallt på sig också.

Jag fick till julklapp en barnmatsbok som jag nyligen testat.


Jag började med att göra en omelett som jag blandade i grönsakspuré och gräslök. Första dagen lekte hon bara med plätten och smakade pyttelite. Andra dagen började hon genast att äta och idag åt hon upp tre stycken omelett-plättar! JA!

Så nu kör vi med denna bok och testar recept. Imorgon skall hon få majsplättar. Då får hon äta själv och vi minimerar klottrandet när maten är i plättform :)

fredag 26 december 2014

En vacker jul

Så har vi firat jul med familjen.
Vilken god och vacker jul vi haft!

Mamma hade igen lagat fantastisk god mat som vi åt i två dagar och Mannens mamma hade lagat lite annorlunda julmat tills idag. Också det var jätte gott och skoj att inte äta en tredje dag samma mat :) 

Bebisen stortrivdes på julen och njöt av att få sitta vid bordet med alla skojiga släktingar. Hon (och vi andra) fick fina julklappar. En present som hon använder extra mycket för tillfället är den nya gåkärran.
Med den ränner hon runt kök-tambur-vardagsrum.


Men ibland måste man släppa taget och rusa mot mammas kamera för att teknikprylar är det bästa som finns. Hon lyckades faktiskt peta på sin farfars telefon så att alarmet började pipa kl.09.11 följande morgon. Tur nog så hade vi alla vaknat före det.


Kärran framifrån. Man kan (sedan när man har lite längre ben) sitta på den och sparka sig framåt. Dockan fick hon också till julklapp. En eko-docka!

Smulan fick åka pulka idag för första gången.
Det var skit hemskt!


Bilden tagen före bebisen fick spunk och grät så mycket att hon snyftade en halvtimme ännu efter det.

Farfar tänkte att det kanske är bäst att bränna upp pulkan som orsakar så mycket skräck :)

tisdag 23 december 2014

Stilla natt

Är omgiven av ljus och äter choklad.
Det är alldeles vitt ute, massvis med fin vit snö. 

Den röda julbordduken är struken, golven är moppade, maten är gjord, likaså efterrätten. 
Vi har hälsat på alla våra kompisar och släktingar denna månad.
Paketen har papper runt sig och festkläderna hänger på kroken.



Denna jul är den första för Smulan. 
Och samtidigt kommer det att vara en väldigt annorlunda jul för oss andra. Att ha en liten med som får uppleva så mycket nytt på några dagar. 

Idag var vi och kände på julgranen och halmbocken för första gången hos mormor och morfar. Nu är de bekanta för henne imorgon. 

Vi kommer att samlas hos mina föräldrar imorgon. Med oss kommer också bebisens farmor och farfar (för första gången firar vi alla tillsammans). Bröder med sambos kommer först på juldagen så då det blir lite till julfirande. 

God Jul allihop! 

söndag 21 december 2014

Fjärde advent

Vilken toppen dag vi haft!

Vi startade dagen med bebisen och bebisens gudmor med att traska runt i Kabelfabriken. De hade julmarknad där och jisses vilka fina grejer där var! Det mesta (om inte t.om. alltihop) var handgjort, allt från kläder, smycken, teckningar och dekorationer. Där fanns så mycket fint att jag inte kunde bestämma mig för vad jag skall köpa...så det resulterade i att jag köpte inget! Höh! Och man som borde stöda företagare.

Efter julmarknaden (och saft & pepparkakor) fortsatte vi till Smulans farföräldrar. 
Vi åt julgröt och tog alla med oss varsin lykta. Vi traskade genom skogen upp till berget där det hölls en julgudstjänst. 

Det var den finaste gudstjänsten jag varit med om. Mitt i mörka skogen, uppe på ett berg står 90 personer (barn & vuxna) med sina lyktor och sjunger julpsalmer. Härligt nog så snöade det också, marken var vit och småbarnen gjorde snöänglar. Ingen långrandig, sitta på hård bänk jultjänst :)

Våran bebis var nog den minsta deltagaren. Hon satt i Manducan och sjöng med.


Det kändes nästan som om vi skulle ha varit ett gäng tomtar när vi tassade tillbaka med våra lyktor.

torsdag 18 december 2014

Bebis 9 månader

Nu har bebisen gått och blivit 9 månader.
Måtten har jag ingen aning om eftersom vi har följande gång rådgivning när hon fyller ett år. Men skulle jag tippa så skulle jag säga att hon är 73 cm lång och väger 9,7 kg. 

Smulan kan nu stå utan stöd en kort stund och så går hon gärna med stöd. Mina föräldrar får nuförtiden alltid en glad bebis som en hälsning när de kommer på besök. Hon tjuter till när hon ser dem och kryper med iver fram till dörren för att hälsa. Mannen tycker också att det är så himla roligt att komma hem från jobbet när man blir så glatt bemött!

Tänder har hon fått en hel del. Det kom samtidigt två framtänder i övre käken och en i nedre. Kanske det har varit orsaken till att hon ätit så dåligt på sistone. Det enda som för tillfället sjunker ner galant är gröt. Det blir gröt till frukost och kvällsmat, men till lunch och middag försöker jag lura ner henne annat (med dålig framgång). 

Några ord kan hon också, bl.a. mamma, pappa, tack (taa taa) och så försöker hon säga kisse men det låter som kiiih. 

Ibland kommer orden i rätt sammanhang. T.ex. om hon vaknar så kan hon stå i sängen och ropa MAMMAAA. Och idag när hon absolut inte ville äta lunch så försökte hon riva bort haklappen och sa högt taa taa (tack tack). Lite som vink att nu har jag ätit färdigt :)


Vi borde så snart som möjligt köpa en ny bilstol åt henne. Hon är så lång att jag måste vika in benen när hon sitter! Fast katten My är nog av annan åsikt, hon skulle nog gärna behålla denna bekväma bebis-bilstol :) Kanske vi borde transportera katten sedan i bebis-bilstolen...det är nämligen OMÖJLIGT att få My i en transportlåda när vi skall t.ex. till sommarstugan.

tisdag 16 december 2014

Kakor på burk

Ju äldre jag blir destu jobbigare känns det med julklappar.
Det är så himla svårt att köpa grejer till kompisar och släktingar som redan har allt de behöver. Man vill ju inte ge någonting som blir att stå i hörnet och damma.

Så i år tänkte jag satsa på klappar som man kan äta upp, bränna upp eller dricka upp :)
En ge bort present har varit en färdig kexmix på burk.


I denna version har jag varvat ner 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 4 dl havregryn, 1 dl russin, 50 g valnötter, 2 dl muscovadosocker och 2 dl M&M godis.


En lapp finns med på burken där mottagaren ser hur de skall gräddas och att det skall tillsättas ett ägg och smör.

Lätt som en plätt och mottagaren kan sedan göra kexen om han/hon blir godissjuk :)

söndag 14 december 2014

Tredje advent

Idag har vi tredje advent och jag tänkte passa på att visa min adventsljusstake. 
Jag har aldrig ägt en tidigare, men nu tyckte jag att det är en bra tidpunkt att skaffa en :)

Det blev en stjärna


med mossa i.

Kanske man kunde ha nästa jul nötter och godis istället för mossa. Fast känner jag mig rätt så hittar man ingen godis i den efter några dagar.


Jag hakade på trenden och petade ner i mitten ett rådjur. Djur med horn är tydligen väldigt pop i inredning just nu. Jag gillar inte den trenden, men lilla rådjuret i metall tycker jag är väldigt söt. Vi fick den till bröllopsgåva, men jag vet tyvärr inte vem som gav den.

Igår var vi till moster Tilda och rotade i hennes hus. 
Med mig hem hade jag mattor, borddukar och två burkar. Mattorna och borddukarna passar perfekt och så är jag bara allmänt lite svag för burkar.


Kolla vilken läcker burk!!

Tack Tilda!!

fredag 12 december 2014

Chokladkex med hasselnötter

Tänkte tipsa er om ett gott kexrecept som fanns i Leivotaan tidningen.


Chokladkex med hasselnötter.


Man doppar bottnet i choklad.

125 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl farinsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
1 dl krossade hasselnötter
150 g mörk choklad (i passliga bitar)
Och att doppa i 100 g mjölkchoklad.

Ugnen på 175 grader. Vispa smör och sockren. Vispa i äggen ett i taget. 
Blanda vetemjöl, bakpulver och havregryn. Häll detta i smeten och rör den jämn. Häll i chokladen och hasselnötter.
Rulla små bollar av degen och platta lite till dem före du gräddar dem i ugnen. Räcker med 12-14 minuter och det blir ca. 30 st.
Låt svalna och doppa därefter kexen i choklad.

onsdag 10 december 2014

Dörrkrans

Vi var och plockade lite lingonris, mossa och grankvistar så att jag skulle kunna julpyssla.
Hade planerat att göra en vacker dörrkrans.

Den blev sen sist och slutligen mycket enklare än vad jag hade tänkt mig.


En mycket tilltufsad dörrkrans som spretar lite åt alla håll :)

Det var lingonris som gällde! Jag slängde bort grankvistarna då de barrade ner hela huset och mossan petade jag ner runt hyacinterna och i adventsljusstaken. 

Nu får vi bara hoppas på att kransen inte säger upp kontraktet före julen är slut ;)

måndag 8 december 2014

Sovrum

Vi flyttade vårt sovrum upp till övre våningen då bebisen fyllde 6 månader och flyttade in i eget rum. 
Vi renoverade det blivande sovrummet så att det skulle bli lite lugnare till färgerna :)

Här (klick) ser ni hur det såg ut före.

Jag älskar vårt sovrum!

Eftersom vi inte har några klädskåp där (bara en bokhylla vi inte orkade flytta ner) så har vi massvis med extra utrymme.


Jag har sökt ett nattduksbord en tid redan, men jag gav upp och ställde en låda i hörnet i stället. Det funkkar lika bra som ett bord. Jag skulle dock behöva en läslampa på min sida av sängen.



Nu sitter jag i fåtöljen och läser i stället. Skönt det också!



Långa skrangliga aralian fick flytta upp i sovrummet så att bebisen inte skulle tömma ut all mylla på vardagsrums golvet ;)


lördag 6 december 2014

Belysning och självständighetsdag

Idag firar vi Finland 97 år.
Det blir inga stora fester för oss, men vi skall snart springa över till grannarna och dricka glögg. Det har jag inte gjort än i år så det är på tiden. Alltså att dricka glögg...jag sticker mig nog nu och då in hos grannarna.

I år har jag fått juldekorera så mycket jag bara orkat med (och det har jag!). Förra året var jag gravid och vi flyttade in 22.12 så det blev inte mycket dekorerande. 

Eftersom vi flyttat från en tvåa till en fyrarummare så jag har fått skaffa till ljusslingor. Nu lyser det ute och inne, härligt!

En ljusslinga virade jag runt trappräcket.


Det är så himla bra för att nu behöver man inte tända lamporna om man tassar på natten till toaletten eller om man mitt i allt kommer ihåg att man glömde barnmaten man gjorde på kvällen ute i trädgården (jag brukar kyla ner maten ute och lyfta in dem i frysen sedan).

När jag grävde bland mina julprydnader så hittade jag en jultavla som min farmor målade 1980 (då fanns jag inte än).


Så fin! Och lite rolig :)

Glad självständighetsdag!!

torsdag 4 december 2014

Pepparkakor

Nu har vi kavlat upp våra ärmar med min mor och bakat årets pepparkakor.

En tradition jag helst inte skulle bryta! Som tur hade vi morfar hemma så han kunde passa Smulan. Hon skulle förstås gärna ha hjälpt till, men orsakat mera skada en hjälp tror jag :)


Jag passade på att dekorera några. Eller skulle det ha varit bättre att säga att bebisen dekorerade dem, det ser ju inte så himla proffsigt ut! 


Ibland blir man godissugen och då är det ju bra att det finns godis tillhands. Fastän de händelsevis skulle sitta fast i en pepparkaka.

tisdag 2 december 2014

Att resa med bebis

Att resa med en liten bebis (8 mån.) kändes som en utmaning, men det gick bättre än vad jag trodde!
Jag hade långa checklistor där jag räknade upp allt som skulle med i planet och vad vi skulle ha i kappsäckarna.

I planet hade vi med oss mat (dryck och puréer), blöjor, byteskläder, en leksak, tuttflaska, våtservetter, sked, haklapp, Panadol, näsdroppar och Manducan (bärsele). 
Tack och lov hade vi Manducan med oss för att hon kunde inte sova i famnen. Hon blev jätte orolig och bara tittade på alla människor. Då kom vi på att prova ha henne ett sova i Manducan i sittande ställning och det funkkade! Hon sov 3 h i streck dagssömn. Det brukar hon inte ens göra här hemma.

På flygfältet (Helsingfors-Vanda) fanns det tydligt en egen säkerhetskontroll för familjer och det var perfekt för att vi tog ganska mycket tid men alla våra drycker och matburkar. De kollade jätte noggrant innehållet och oss. Man får dock ta så mycket babymat som man tror att det behövs. Vi tog lite extra i fall flyget skulle vara försenat osv.

Jag frågade Aurinkomatkats guide då vi skulle resa tillbaka om vi sedan på Teneriffa också har en möjlighet att använda oss av en säkerhetskontroll för barnfamiljer. De visste hon inte men vi hittade en som tur! Den låg undangömd bredvid hissen och ingen annan hade tagit den genvägen.

Det var bara att gå rakt igenom den och de orkade inte ens kolla så noga dryck och mat. Vi fick t.om. ta igenom en öppnad flaska vatten och två stycken iste. Jag frågade kontrollanten om vi får ta teet med oss och hon ropade frågan åt en annan kollega som svara "jo, de får de...om det är till barnet". Så viftade de oss igenom. Undrar just hur många som ger iste åt sina bebisar ;)

Som tips ifall man ger åt barnet ersättning så lönar det sig att ta med i bagaget ersättning i pulverform för att det väger mycket mindre än tetraflaskorna. 


Vi fick låna UV-kläder av grannen. De var bra att ha på sig i den varma solen. En liten pool och en boll köpte vi till nästa sommar.