tisdag 28 februari 2017

Frysen

I december 2016 började jag projektet "tömma frysen". 
Igår fick vi de sista produkterna uppätna och nu kunde jag äntligen avfrosta frysen.

Själva putsandet tog barnet hand om.


Det var lite skrämmande när isbitarna mitt i allt rasade ner. Men när frysen var tom från is så tog Smulan trasan och torkade rent.


Nu känns det bra! Allt som kommer att finnas i vår frys är från mars 2017 framåt. 
Mest av allt saknar jag bären, tänk att vi har klämt i oss flera fryslådor med blåbär, jordgubbar, äppelmos, lingon och vinbär. Det tar många månader före det är dags att plocka bär igen.

söndag 26 februari 2017

Hotellveckoslut på Flamingo, Vanda

Ett kompisveckoslut i Vanda var veckoslutets agenda.
Vi checkade in på hotellet i lördags och återlämnade nycklarna idag.



Vi började lördagen med att traska ner till spa avdelningen och fick badrock och handduk. Vi skulle på kompisbehandling. 
När man går på massage så skall man ha axlarna och ryggen bar så vi tänkte att vi bara virar in oss i badrocken och lämnar kläderna i omklädningsrummet. 

När vi satt och väntade på att personalen skulle hämta oss till behandlingen så märkte jag en skylt där det stod att man skall ha simdräkt på sig! Ou nou! Inte hade vi någon simdräkt med för att vi skulle ju inte simma. Det kändes lite pinsamt för att massagen var i ett rum med andra människor (därför simdräkt) men det fixades med att jag virade runt mig handduken. Efter den avkopplande massagen fick vi sitta på tumis (som tur på tumis!!) i ett ångrum. Där skulle man kladda hela sig i lera och sitta i ångan och njuta av musiken, stämningen och värmen. Där satt vi nakupelle insmörjade i lera och tänkte att som tur känner vi varandra så bra och att ingen annan hade samtidigt med oss lerbehandlingen. De sade att tiden tar slut när belysningen i bastun tänds och det kommer att tropiskt regn. Vi sprang ut ur bastun som skrikande raketer för att tropiska regnet var skitkallt! :D
Summa sumarum så var det alldeles härligt, förutom iskalla regnet. 

Efter åt vi god middag och var på bio (Tom of Finland). Härligt att bara promenera efter bion på fem minuter till rummet och sova där hela natten :)

lördag 25 februari 2017

Fastlagsbulle

Till jobbet hade jag bara med mig ärtsoppa till lunch så jag bestämde mig för att lyxa lite till det och köpte en fastlagsbulle till efterrätt. 


Nu undrar ni förstås alla om den var med sylt eller mandelmassa ;) 
Svaret är mandelmassa. Och massvis med grädde!

Lyxiga tillvaron fortsätter nu på veckoslutet för att jag skall vara på spa med min kompis. Bara vi två och så skall vi bli ompysslade och sova en natt där. Jag vet inte hur lyxigt det är för henne att ha mig som rumskamrat då jag vaknar senast kl.06.00. Men jag skall försöka vara tyst som en mus och läsa på min Kindle (då behöver man ingen belysning). 

På jobbet träffade jag en gammal kollega som hade vägarna förbi och jag insåg en kul grej när vi talade. Han blev ganska samtidigt pappa till en pojke när jag fick min Smulan. Kollegan undrade hur jag har haft det på jobbet och då svarade jag att saker och ting känns ganska annorlunda. Som t.ex. före jag hade Smulan så var den långa bussresan en pina, nu ser jag det som egen tid :) Att jag en timme om dagen kan läsa tidningen och surfa runt på mobilen eller bara sitta och titta ut genom bussfönstret. Han höll med och sade att att han också har ändrat uppfattning om arbetsresor. 

Trevligt veckoslut!

tisdag 21 februari 2017

Varm sallad

I brist på matinspiration så rev jag ut ur tidningar recept och tejpade dem på kylskåpsdörren.
Några var faktiskt riktigt bra, sådana jag gärna gör igen. 
Då är det bäst att skriva upp receptet på bloggen så att jag kommer ihåg vad jag gjort och vilka ingredienserna var. 

Ett recept jag gärna sparar är den varma batatsalladen. Jag tror att jag rev den ur S-gruppens mattidning.


Skala och skär upp ca. 600 g batat samt strimla en rödlök. Sätt bataten och löken i en ugnsform och skvätta över olja, salt och chilikrydda. In i ugnen ca 30 minuter och 200 grader. 
Skölj ca 200 g kidneybönor och värm upp dem tillsammans med en påse majs i mikron. 
Skär upp två stycken avokado och riv salladsblad (en påse). Blanda allt ihop i en skål och häll över såsen.

Till såsen behövs:
1 lime (saften)
2 msk olja
3/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar.

måndag 20 februari 2017

Hjälp i köket

Vi lagar ganska mycket mat hos oss, både på veckan och extra mycket på veckosluten.
Smulan har alltid varit intresserad av att hjälpa till. När hon var mindre så var hon mera i vägen och man måste akta hela tiden att hon inte bränner eller skadar sig. Nu är det lite andra grejer.

Barnet älskar att smaka på allt hon gör och sen fixar hon ganska mycket. Förr fick hon tvätta grönsakerna men nu får hon också skära mjuka saker.

Här fixar hon frukt till frukost.


På veckosluten skippar vi havregrynsgröten och lyxar till det med frukt, grönsaker och bröd.

En pappa-Smulan grej är att stå framför kryddhyllan och dofta på alla burkar. Hennes favorit är rosépeppar. Fastän de har gjort det flera gånger tillsammans så blev jag ändå förbluffad när hon frågade om jag hällde timjan över grönsakerna! Hon kände igen timjan på doften. Hon kan nog kryddorna snart bättre än vad jag kan!

lördag 18 februari 2017

Helsingfors stadsmuseum

Lördagen till ära var vi hela lilla familjen ute på äventyr till huvudstaden.
Vi gjorde utflykten extra spännande och tog bussen in till stan och tåget hem.
Vårt utflyktsmål var Helsingfors stadsmuseum.


Vi besökte barnens stad i Sederholmska huset.
Gratis inträde och ingen trängsel. 

Super kul att barnen fick röra allt och leka så mycket de bara orkade.


En gammaldags mataffär.


Underbara dockhus från olika tidsepoker.


En skolsal med info om skolverksamheten i Finland.

En extra kul grej var "mummolan" från 1970-talet.
Det var som om man skulle ha stigit in i Mannens farföräldrars hem!


Möblerna, tapeterna, kläderna och prydnaderna var precis som i deras hem. 
Vi hittade i denna lägenhet en telefonkatalog från slutet av 70-talet och där fanns Mannens pappas telefonnummer och adress :)

Efter att vi tagit en kopp kaffe och en bakelse så styrde vi nosarna hemåt igen.
Jag kan verkligen rekommendera barnens stad!

tisdag 14 februari 2017

Glad vändag

Glad vändag allihop!

Smulan fick ett vändagskort av sin gudmor och barnet blev så glatt! Liza hade dessutom lyckats hitta ett kort med en igelkott så vi tänkte på Rune Bergs dag och hur vi bakade tårtor tillsammans (klick).

Jag brukar inte skaffa något speciellt åt nära och kära, men i år kunde jag inte låta bli.
Choklad är aldrig fel.


Kismet med passade text på förpackningen.

Kramis!

söndag 12 februari 2017

En vacker vinterdag

Idag har vi verkligen fått njuta av en solig februaridag.


Jag kände att jag måste få komma ut och njuta av solen och jag var verkligen inte ensam.
Det fanns massvis med glada människor överallt.

Jag försökte lite kolla om jag skulle hitta några bra skidspår i närliggande området, men alla potentiella platser var nedtrampade. Tyvärr.

Det skulle vara skoj att i år än få ta en skidtur eller två.


Inspirerad av solen tog jag ner resten av julprydnaderna vi har inomhus. Jag plockade bort julstjärnorna från fönstret, tvättade fönstren och hängde upp ljusa gardiner.

Ljusslingorna utomhus får fortfarande lysa på kvällen. Så ljust är det ändå inte att jag skulle vilja plocka bort dem.

lördag 11 februari 2017

Naturhistoriska centralmuseet

Smulan vaknade i fredags med en förskräcklig flunssa. 
Natten mellan torsdag och fredag tror jag at vi sov kanske fyra timmar allt som allt. Mannen blev hemma med barnet och sen tog mommo och mofa hand om henne efter kl.10. 
Idag var hon pigg igen, men lite snuvig fortfarande.

Vi ides inte vara ute i kalla luften så vi åkte på äventyr i stället.
Det blev Naturhistoriska centralmuseet. 

Byggnaden i sig självt är redan en sevärdhet!


Kolla vilka fina trappor!

Barnet var super inspirerad och rusade runt och kollade på alla djur i alla rum. Jag blev överraskad hur fin utställning de har! Jag ropade lika ivrigt till mannen hela tiden info om djuren, typ "kolla, en mammuts betar kunde bli 4 m och väga 80 kg"! 

En stor del av tiden på museet satt vi i en hydda.


I hyddan fanns en liten "lägereld" och så fick man höra hur de sjöng förr i tiden. Barnet älskade kojan och vi satt säkert där i 20 minuter och grillade korv och åt låtsas fastlagsbullar. 

När vi åkte hem så frågade jag vad hon tyckte bäst om. Svaret var fiskarna!


Fiskarna skulle jag inte ha tippat på då det fanns så fantastiska andra djur :)

Före vi åkte hem så kollade vi in Kampens restaurangvåning och tog en pizza på Bastardo. Jag och Smulan delade på den klassiska pizza Margarita och den var verkligen god!

Vilken skojig dag vi hade! 

tisdag 7 februari 2017

Februari

Jag som hade en alldeles tom februari månad i januari så bestämde jag mig för att anstränga mig och träffa kompisar på de lediga dagarna i februari. De har blivit en liten paus på den fronten.
Nu är kalendern nästan fullspäckad med besök. Kanske jag borde ha lämnat någon dag som vilodag :)

Efter dagis skulle det vara kul att hänga med barnet en stund utomhus, men jösses vad det är kallt igen. -10 grader och ovant som det är så blir man nästan paralyserad av minusgrader. Det tar en tid att vänja sig.


Ungen pysslar på så hon är oftast varm från topp till tå. Kanske man borde ta efter och springa runt istället för att lunka på. 

På tal om barnet mitt så har hon liten släng av trots för tillfället. Dagisfröken nämnde det några dagar sedan och bl.a. idag har hon testat mig hemma flera gånger. Hon bl.a. klämde ner leksaker i maten och lyssnade inte på när jag berättade varför det inte är okej. Så vi blev i strid, men snabbt gick det om och vi kramades efter grälet. Trots hör till, det är ett tecken på att hon växer igen och provar gränserna. Dessutom tycker jag att det är bra med trots på dagiset (fastän det är synd om fröknarna som jobbar där) för att då vet jag att hon känner sig trygg där och vågar trotsa! 

söndag 5 februari 2017

Rune Bergs dag

Idag har vi firat Runebergsdagen traditionellt med Smulan och hennes gudmor Liza.
Det finns på Buu klubben en igelkott som heter Rune Berg och barnet trodde att han skulle komma idag och äta tårtor med oss.
Hon undrade flera gånger var han håller hus. Om han sover under hortensian, eller var kan han vara?
Inte så lätt att förklara att gubben vi firar inte lever längre och han kommer nog inte på besök.

Vi gjorde tre olika modeller av tårtorna.
De högra traditionella.


Av bottnet som jag måste skära bort för att få dem att hållas upprätta så dekorerade smulan minitårtor.


Det gick hur bra som helst!
Den tredje modellen blev vanliga tårtor i muffinsformar.

Alla smakade gott!

Idag bakade jag köttpirog för första gången någonsin. Jag försöker tömma frysen och tänkte att detta är ett bra sätt att använda bort en smördegsplatta.


Till köttpirogen skulle man använda 2 st smördegspaket, men jag använde bara ett. Jag kavlade ut det extra tunt så att jag fick två plattor av det. Bra hölls den ihop och började inte rinna ut ur kanterna.

lördag 4 februari 2017

Gudson

Gudsonen min fyllde ett tag sedan år och idag var vi och grattade honom.
Smulan var jätte ivrig på att hälsa på Peppar, Janne och pojkarna.
Hon spände sig lite för den lilla hundvalpen som är rätt så ivrig, men hon tycker att den är jätte rolig trots att den kan hoppa lite oförväntat.

Vi fick massvis med godsaker.


Vi uppdaterade varandra om vad som hänt sedan vi sågs sist och kollade vad allt de hade gjort i sitt fina hus.

På vägen hem stannade vi i Kaari och åt på La Famiglia. Det blev mumsig pizza med avocado, cashewnötter och rucola.
Shoppade lite grejer också, bl.a. kryddor, paraplyn och en elektrisk tandborste åt Smulan. Nu när hon fyller snart 3 år så kan man använda eltandborste. 
Vi, vuxna har surrat tänderna rena elektriskt i många år och är vi på stugan och skrubbar manuellt så känns det aldrig lika rent. Vi hittade faktiskt en Frozen tandborste så jag tror att det kommer att gå smidigt idag med tandborstningen :)

torsdag 2 februari 2017

Business 2017 kalender

Några dagar sedan insåg jag att jag har ett stort behov av en kalender.
En sådan kalender man har med sig i handväskan överallt. 
Det som tydligen fungerar bäst för mig är en traditionell papperskalender så att jag snabbt kan skriva ner (med penna) vad som skall fixas och vad som händer.
Jag försökte med mobilkalender, men det funkkar inte så bra för mig, jag orkar inte på samma sätt knappra in händelser som jag gör traditionellt.

Igår köpte jag en läcker ljusröd kalender med stora rutor och plats för kom-ihåg-listor.


Mellan dessa pärmar är nu allt uppskrivet.

Jag måste ibland infinna mig på andra kontor och på kurser så nu har jag bättre koll på var jag skall vara vilken dag :) Det är också kul att skriva upp roliga citat som barnet sagt och planera menyer i förväg.

Tänk vad en liten kalender kan få ordning på ens tankar!