lördag 6 juni 2015

Knäckebröd - med rosmarin

Vi skall få gäster riktigt snart och jag passade på att baka lite. 
Det blir lite saltigt och sött.

Det saltiga är knäckebröd och mörkt bröd med valfri topping. Och till efterrätt gjorde jag en rabarberkaka. Är receptet bra (har inte smakat än, för det skulle nog gästerna märka) så länkar jag den i nästa uppdatering.

Knäckebrödet som jag bakade är super gott! Det påminner mycket om det jag bakat tidigare med majsmjöl (klick), men nu är det rågmjöl som gäller. Det passar mig bättre för att jag har alltid rågmjöl i skåpet och så känns det lite nyttigare. Kanske vi finländare har lite blivit råg-hjärntvättade :) 

Receptet ploppade i Facebook fram för att jag tycker om tidningen "Leivotaan" och receptet fanns i ett av deras nummer.



Detta behöver du:

1 dl vetemjöl
3/4 dl rågmjöl
3/4 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk färsk rosmarin
1 msk ljus sirap
2 dl kokande vatten

Flingsalt 

Värm ugnen upp till 160 grader. Blanda alla ingredienser förutom vattnet. Koka vattnet och häll det i med de andra ingredienserna. Kavla degen platt och lika stor som en ugnsplåt. Det lönar sig att ha ett bakplåtspapper under och ett på när du kavlar. Strö på flingsalt.
Ha knäckebrödet i ugnen i ca. 30 min. och skär knäckebrödet i rutor med kniv. Fortsätt att ha knäckebrödet i ugnen ca. 30 minuter till. 
Låt knäckebrödet svalna på plåten.

Godast är knäckebrödet med lite smör :) Kanske skulle jag baka lite till midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar