måndag 15 februari 2021

Förlängt veckoslut i Lappland

 Barnens faster gifte sig med sin sambo i höstas och nu firade vi det tillsammans med de närmaste släktingarna. De bor i Rovaniemi så vi firade i norr.

Vi åkte på torsdag kväll till Rovaniemi med nattåget. Redan det var ett äventyr i sig, varken jag eller barnen har rest i så lång väg med tåg. Jag sov i en hytt med Smulan och i hytten bredvid sov Mannen och Lillebror. 

Från Rovaniemi körde vi till Pyhä Tunturi där vi hyrde två stugor. Vårt gäng med mummi och vaari i ena stugan och i stugan bredvid bodde faster med man och hans föräldrar, samt deras hund Routa. 


Vår stuga var verkligen fin, stor med bra sängar och bra uppsättning med kärl osv. Tulikettu hette stugan. Ute på gården hade vi en "laavu" där vi åt middag en kväll hela gänget. Hela måltiden tillreddes utomhus (lax och potatis). I förrådet fanns det snöskor, sparkkälken, cyklar osv. 

Jag bara måste åka på en tur med sparken för att det kan man inte göra i södra Finland. De är så snabba med att sanda vägarna.


Smulan fick sitta i kälken och Routa var med som draghjälp. Det gick med fart!

På lördag hade de ordnat program åt oss. Vi åkte upp till ametistgruvan och fick gräva efter ametister.


Smulan var säkert den bästa på att hitta ametister. Alla fick ta en hem som ryms i en stängd nypa.

På söndag fick Smulan 45 minuters privatlektion i slalombacken i Luosto.


Jag var nog lite spänd över hur det går, men hon har så bra motoriska färdigheter och är modig så det gick ju hur bra som helst. Sen var det ingen trängsel i backen heller så hon fick öva i lugn och ro. Hon var alldeles rosig om kinderna och överlycklig. 


Lillebror höll sig till pulkabacken och den var väldigt fin. Man kunde åka med donitsen (på bilden) tryggt i kurvorna så den gav efter när den tog i snövallarna. 

Påväg från Luosto till Rovaniemi stannade vi ännu en sväng hos julgubben i Santas village. Han var glad över besök och menade att han kommer ihåg både mig och Mannen då vi var små. 

Vi hann med ett snabbt besök hemma hos fastern före vi hoppade på nattåget tillbaka hem. 

På morgonen körde vi barnen direkt från tåget till dagis och förskola och vi jobbade på hemma. Bra gick det trots att vi haft mycket program. Kanske det t.om. var bättre att barnen for till dagis för att de skulle kanske ha blivit helt slöa hemma efter så mycket program. 

Ett väldigt roligt och händelserikt veckoslut :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar