År 2008 kollades mitt kolesterolvärde och då var det 6,2.
Sjuksköterskan menade att jag skall nu försöka få ner värdet och komma tillbaka
om 6 månader för att kolla upp värdet på nytt. Kröhm...tja, det blev då aldrig
av. Nu 2014 fick jag chansen att kolla på kolesterolet via rådgivningen och det
nya värdet är 5,8. Alltså bättre än vad det var 2008, men ännu för högt. Enligt
rekommendationerna skall man ha under 5. Motiverad av mitt förhöjda värde bestämde jag
mig för att göra det jag borde ha gjort redan 6 år sedan: att försöka lämna
bort kolesterolhöjande livsmedel och ta blodprovet på nytt om 6 mån.
Läget oktober 2014:
Kolesterolet är 5,8 mmol/l (skall
vara under 5)
fP-Kol-LDL
är 4,0 mmol/l (skall vara under 3 mmol/l)
fP-Kol-HDL
är 1,64 mmol/l (skall vara minst 1 mmol/l)
fP-Trigly
är 0,62 mmol/l (skall vara under 2 mmol/l)
Tanken är
att sänka det dåliga kolesterolet (LDL)
och höja det goda (HDL).
Via denna
länk (klick) kan du se hurdan risk det finns att du drabbas inom 10 år av hjärt-, och eller
hjärninfarkt. Jag har än så länge ingen risk att drabbas av dessa, men mina
båda föräldrar har högt kolesterol så det finns den genetiska faktorn.
Vilka blir
de konkreta åtgärderna för mig?
- Jag skall
försöka undvika hårda fetter så gott som möjligt. Bjuder något åt mig mat med
hårda fetter så äter jag såklart, men här hemma försöker jag undvika det.
- Försöka upprätthålla
nivån på det goda kolesterolet genom att fortsätta röra på mig lika aktivt som
nu. Och kanske t.om. öka på motionen :)
Vilken mat tänkte jag då undvika följande 6
mån.
- Smör (om
jag bakar byter jag ut det till margarin).
- Kött som t.ex. bacon, salami och korv
- Chips
- Snabbmat
- Ost (tänkte inte undvika, men minskar radikalt på min
ostkonsumtion)
- Kex,
wienerbröd, donitser, croissanter och pastejer
-
Mjölkprodukter med hög fettprocent (t.ex. turkisk yoghurt).
Start för
detta mål är nu och i slutet av april 2015 skall vi se hur det gick!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar