torsdag 21 december 2017

Amningen avslutad

Det gick inte som på Strömsö med amningen.

Med Smulan kämpade jag så sjutton i början för att få amningen att fungera och sedan ammade jag på i 10 månader. 

Med Lillebror började amningen perfekt, inga strul. Han åt, var glad och växte fint. Efter några veckor uppstod bekymmer som visade sig vara muntorsk. Han åt dåligt och var ledsen. Mina bröst fylldes med mjölk och klumpade så att jag måste pumpa bort mjölk. 

Lillebror antingen skrek så att han inte stängde munnen för att äta eller somnade vid bröstet. Jag pumpade på och skaffade en elektronisk bröstpump. Så fyllde jag huset med mjölk i tuttflaskor. 
Det började kännas så himla irriterande när det gick så mycket tid åt att pumpa och tvätta tuttflaskor att jag sa åt mamma att jag kämpar på i fyra månader och sen får det vara. 
Det började redan bli mentalt tungt och jag funderade hela tiden på hur jag skall få amningen att lyckas. Jag konsulterade med Imerystuki och provade olika trix och tips. 
På 3 månaders rådgivningen tipsade de om att sluta pumpa och amma bara på natten. Jag gjorde det i några veckor och han åt på natten (men somnade före han var mätt). Jag märkte att mjölken inte steg mera efter detta så då kom beslutet att vid 4 månader så slutar jag helt och hållet.

Nu kör vi med butikens mjölk!
Jag hade ångest över saken i några veckor för att som alla tutar ut så är modersmjölken den bästa och den innehåller magiska ingredienser som gör att barnet är för evigt friskt och nöjt bladibladiblaa. Som motivation till amning så stod det t.om. i en broschyr jag fick att man går snabbare ner i vikt efter förlossningen när man ammar....voj herregud ändå :)

Efter några veckor med bara butiksmjölk så känns det helt okej. Jag stressar inte mera, Lillebror är jätte nöjd och äter mycket, mycket bättre! Våra matpauser är lugna och rofyllda istället för panikskrik och vyssjande. 

Lite känsligt är det fortfarande och jag kan säkert ta illa upp om någon ifrågasätter mitt beslut. Tur nog så har jag massvis med vänner och släktingar som förstår mig. Som själv har haft kämpigt med amningen <3

4 kommentarer:

 1. Hatten av att du orkade kämpa såhär länge med pumphelsiket! Kram <3

  SvaraRadera
 2. Oj så jag känner igen det där. Jag blev uppmanad att dricka mycket så kommer det nog mjölk. Nå int kommer det! O som du vet så blev alla mina ungar helt hyfsade mänskor...uppfödda med butiksmjölk:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, det blir nog hyfsade människor av butiksmjölk också :D

   Radera