onsdag 5 september 2018

Hurdan är ett-åringen?

Jag har inte uppdaterat alls hur det är att ha en ett-åring i huset.
Lillebror är en egen personlighet och den kommer bra fram.

Han är känslig och lugn, nyfiken och alldeles underbar.
Han går korta sträckor. Det känns som om han har behandlat det här med att gå i sitt huvud och nu är han färdig för det. Han går försiktigt och ramlar inte i kull. När han känner att det blir för lång väg så byter han om och kryper i racerfart.



Han var rätt så kräsen med maten förr, men när han började äta själv så smakade bra. Nu äter han allting själv. Sopporna försöker jag lite hjälpa till med. Gröten går helt okej. Ofta hamnar den slutligen i håret om han är trött och gnuggar sig i ögonen och håret när han äter :) Högerhänt kommer han att bli. Han har skeden i båda händerna men byter ofta till högerhand.
Favoritmat för tillfället är min batatsoppa och Mannens spagettibolognese.

Lillebror kommunicerar med ljud, händer och kroppen. Några ord kan han, tack tack är "kaa kaa". Han gillar att gömma sig bakom vardagsrums gardinen och tittar fram och ropar "kuckuu". "Nej" kan han och brukar skaka på huvudet. 

Där när Smulan var snabb med talet och motoriken så focuserar Lillebror på detaljer känns det som. Han kan sitta länge och fundera på hur saker fungerar och provar sig fram. Att dra upp en bil och släppa iväg den så att den åker framåt. Plocka klossar in i låda genom rätt hål och bygga Duplon. Han kan sitta för sig själv och leka (oftast med bilar), bara jag sitter i samma rum. Byter jag rum så kommer han genast krypande efter.

Jag känner att han har lite koll på mig för tillfället. Jag skall hållas nära och han älskar att gosa och mysa. Puffa huvudet mot min hals och pussas och kramas. Hänger gärna på axeln när han är trött och sitter i famnen när han mornar sig. Han är lite svartsjuk nu så pass att han låter ingen annan sitta i min famn. Ibland vill ju Smulan också mysa och då vrålar han av ilska och kommer och river bort henne. Sen försöker han puffa bort henne och klättra i min famn. Jag får inte ens ha katten i famnen :D Han trivs med barn och leker fint med dem.

Han vill veta vad saker och ting heter och frågar "Däää?" ofta. Så tittar vi tillsammans på saker och repeterar. 

Lillebror älskar vatten, han börjar alltid med att tvätta ansiktet och håret när han skall bada. 



Strittar det vatten i ansiktet så skrattar han bara. Helt motsats till syrran som helst inte vill bli våt i håret.
Han gillar att kasta boll (är ganska bra), leka med bilar och göra allt vad Smulan gör. Ritar hon, skall han också rita osv. Han gillar musik och börjar lätt vicka på rumpan till bra melodier. Sjunger jag "Bää bää vita lamm" så sjunger han alltid med. Det är hans sång.

Och tusen andra saker som han gillar och gör, men här var de i korthet. 
Vilken tur att han är vår bebis säger Smulan stolt :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar