måndag 2 maj 2016

Barn och gifter

Jag lånade på bibban Katarina Johanssons bok "Den onda badankan"- Ditt barn och de osynliga gifterna.



Hon har skrivit en bok om hurdana saker som är bra att tänka på när man har barn. Vad man helst skall undvika så att barnen inte utsätts för gifter.
Jag blir ibland lite trött på alla gifter jag läser om, MÅSTE det verkligen finnas så mycket kemikalier i vår vardag. Det är ju bra att man kan inverka på en del genom att vara medveten om saker och ting. Ibland känns det dock lite överväldigande med alla dessa kemiska namn (hur skall jag minnas vad som är dåligt och vad som är bra?).

Några grejer var nya för mig. Om en leksak är förbjuden under barn under 3 år så får den innehålla ftalater. Jag trodde att det bara var frågan om att barn under 3 år kan sätta den i munnen och storkna, men som sagt får de vara mera kemikalier då. 

Att man skall undvika plast som är siffran 3, 6 eller 7 (om polykarbonat). 

Författaren hade 10 punkter som är bra att ha koll på:

1) Släng alla mjuka plastleksaker som inhandlades före 2007. Köp helst inte plastleksaker utanför EU. Vi har inte så mycket plast här hemma, men jag skulle jätte gärna slänga bort alla mina gamla leksaker som finns hos mina föräldrar. Men det låter dom mig inte göra :)

2) Håll rent! Använd så lite rengöringsmedel som möjligt. Kröhm...jag försöker städa en gång i veckan, på torsdagar. Rengöringsmedel använder jag nästan aldrig.

3) Förvara och värm inte mat i plast. Undvik konservburkar. Det funkkar ganska bra hos oss. Jag brukar förvara maten i porslinsskålar och sätter ett fat som lock. Vi använder bara tomatsås på konservburk.

4) Bjud barnen på ekologisk frukt och grönsaker. Vi använder ofta ekologiska matvaror. Banan, vindruvor och russin skulle jag aldrig köpa annat än ekologiskt.

5) Köp begagnade kläder i naturmaterial eller välj ekologiskt. Vi har tur och ärver rätt så mycket kläder. Om jag köper nya så tvättar jag alltid kläderna före användning. Både mina egna och barnets. 

6) Använd så få hygienprodukter som möjligt på ditt barn. Skippa våtservetter. Vi använder bara produkter för barn som är utan parfym, t.ex. när smutsiga händer tvättas.

7) Skydda barnet från solen. Jo, jag undviker själv solen (jag har bränt mig för många gånger).

8) Låt nya möbler och madrasser vädra ut sig ordentligt. Vi har investerat och bytt ut våra madrasser till ett naturligt material (se här klick).

9) Fasa ut plasten och syntetmaterialen, välj ett annat material när det finns alternativ. Det har jag under det senaste året gjort. Bort med onödiga plastgrejer och funderat på om det jag har verkligen behövs. 

10) Använd din konsumentmakt. Fråga, fråga, fråga när du handlar. Här borde jag förbättra mig! Jag vet inte riktigt vad jag skall fråga och när jag frågar så kan inte biträdet svara. Man borde be dem återkomma med svar i stället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar