onsdag 16 oktober 2024

Stugan

 På stugan är vi alltid när vi hinner och det blir bara mysigare för varje gång!

Vi har så bra kontakter med bygghjälp och elektriker, jag vet att de är bra, men trots det blir jag ibland glatt överraskad! 

Som när elektrikern meddelade att han installerat belysning i bastun och så märkte jag att han satt in en dimmer! Nu kan man justera belysningen så ljust eller dunkelt man den dagen vill ha det! Det hade jag aldrig tänkt på.


Vi är hela familjen nuförtiden ivriga bastubadare och går av och an i heta bastun och kalla sjön.
Det bara ångar och ryker om oss och sen skall man alltid få en bastudricka när man är färdig. Väldigt viktigt! Barnen har laddat upp med deras favorit hallonsaft på stugan.

Vi hade i stugan en gammal stor, tung soffa från 70-talet. Den luktade ganska illa och tog mycket plats så vi tänkte att vi byter ut den mot två sköna stolar istället. Vi kollade aktivt på tori.fi och när jag såg två likadana stolar till salu i vår hemkommun så slog jag till och reserverade dem åt mig. Det roliga var att när jag frågade adressen så var det vår gamla hemgata och vår grannar sålde stolarna. Det var så roligt att se dem att vi blev där ett tag och prata en stund.


 Nu har vi två super sköna gamla stolar på stugan. Vår granne var lite orolig över att stolarnas tyg är lite slitet och tänkte att vi kan klä om dem, men det behövs verkligen inte, tycker jag.

Nu börjar stugan se mer ut som vi som bor där och jag älskar alla gamla grejer (och nya bastun). Mattan under stolarna har min mommo vävt...på tal om gamla fina ting!

tisdag 15 oktober 2024

Kalas och Tammerfors

 Mannen fyllde år i förra veckan och vi firade honom på lördag.

En liten bukett gick det fortfarande att göra av växterna i trädgården.

Det blev en bukett av rosor, cosmosblommor, solrosor och jätteverbena. 

Barnen fick umgås med Lapplands-kusinen och hade väldigt roligt tillsammans.

Höstlovet till ära ville vi göra en liten resa. Vi valde Tammerfors då ingen av oss egentligen har varit där (bara susat förbi). Vi bodde på Radisson Blu Grand Hotel Tammer, ett otroligt vackert gammalt hotell. 

Det tråkiga med resan var att Smulan blev trött, svag och fick stegring. Före hon blev alldeles trött så hann vi besöka Pyynikin munkkikahvila och kolla på utsikten (samt äta munk).

Svindlande vy! Barnen hittade nöjesparken Särkänniemi och stirrade mest ditåt :)

Vi var även en sväng till Tallinpiha.

De hade dekorerat så fint där! Jag blev inspirerad av att satsa i år lite mera på höstdekorationer!

Annars också så var det ett jätte mysigt ställe med små spännande butiker.

Vi satt Smulan tidigt i säng och nästa dag fick barnen vila ut på morgonen medan jag och Mannen tog en rask promenad runt i stan och kollade lite mera på Tammerfors. Det var en trevlig stad och lite ledsamt var det att Smulan blev sjuk då jag skulle gärna ha besökt lite museer och sånt. Men vi lämnar det till en annan gång.

fredag 11 oktober 2024

Lurviga typer

 Idag hade vi sista arbetsdagen denna vecka och nästa vecka har vi höstlov, tjohej!

Barnen är hela veckan lediga och vi vuxna är en del av veckan. Det känns verkligen väldigt "höstigt" nu. Vinden viner och det kommer regnskurar lite mellan varven.

Men har man hund så skall man varje dag ut på en frisk promenad! Här var Lillebror och Teddy på promenix.

Jag har fått lite snuva och Lillebror tycker att det river i hans hals, får se om vi hålls friska till höstlovet.

Teddys päls har vuxit väldigt mycket på 1,5 månader. Jag hade tänkte att vi skulle låta pälsen bli lite längre till vintern, men kanske det ändå skulle vara bra att klippa bort den en gång till i alla fall.


Han ser ju knappt mer då mustaschen sticker uppåt! Jag har nog klippt lite runt ögonen.

Ni kanske lägger märke till klädhögarna på soffan och bordet? Lillebror och Smulan tycker att det är lämpligast att förvara sina kläder på alla ställen förutom i klädskåpet. Det ökar trivseln, det ekar mindre i huset och så är det lättare att hitta sina kläder när man strör dem lite överallt.


Motsats till hundens pälsvård är kattens. Hon putsar sig själv och har alltid lagom lång päls. 

Mjau och voff till er!

fredag 4 oktober 2024

Oktober

 Vart försvann september? Det gick i ett huj!

Man känner att det är höst, på morgonen nyper kallare temperaturer en i kinderna och det är mörkt när vi går dagens första och sista kiss-promenad med hunden.

Vi har välmående tema i oktober på arbetsplatsen och det är ett väldigt fint initiativ tycker jag! Denna månad får alla använda en timme att röra på sig under dagen under arbetstid. Jag tänkte fara till simhallen, vilken lyx att kunna simma mitt på dagen. Vi får också lyssna på föreläsningar och besöka en arbetsfysioterapeut. 

Vi fick som hemläxa att fundera på vårt egna välmående och jag tycker själv att jag är på ett bra ställe. Inga värre krämpor och livet lunkar i en trevlig takt. Gärna skulle jag fortsätta med trädgårdssäsongen mycket längre, men nu är det dags att ta en paus där.

På stugan kan man släppa allt och bara vara, där finns inte samma måsten som hemma.

Vi har badat bastu ofta och ännu vågar vi alla tas oss ett dopp i sjön. Senast var det + 14 grader så det börjar redan lite sticka på huden.

Omklädningsrummet är fixat och vi målade om det grönt (jag älskar grönt som ni kanske märkt).

Det var vitt tidigare (klick) men efter att vi rätat till stugan så kom det andra färger fram. Vitt ville vi inte längre måla det då det blir så stor kontrast till det bruna så det blev grönt.



Inte lika stor kontrast nu med brunt, grönt och grått.

Vi skall hänga upp en gammal lampa i taket som vi haft på vår gamla adress samt ställa in förvaringslådan och spegeln.

Så börjar det vara klart!