tisdag 27 augusti 2024

Hunden trimmad

Då Teddy är av rasen Coton de Tulear så växer hans päls väldigt snabbt. 

Vips så är han en liten lurvboll.

På bilden ovan tar han hand om disken. Han putsar bort det värsta och jag diskar. Ganska behändigt så kommer det inget fiskkladd och sådant i diskvattnet.

Diana och Teddy vilar ofta nära varandra. Jag tror nog att de gillar varandra då de så ofta är på samma ställe. På morgnarna brukar de busar och jagar varandra turvis. Skönt att de är lika stora så behöver man inte vara rädd för att den andra skadas när de härjar.

Igår var vi och trimmade hans päls för första gången ordentligt.

Han blev ju rysligt spinkig! Var det en SÅ liten hund under all päls :D

söndag 25 augusti 2024

Måla måla

Idag hade vi riktigt kanonbra väder och jag var hela dagen på stugan.

När familjen sov så cyklade jag iväg tidigt på morgonen.

Denna utsikt väntade på mig.

Man känner sig genast lugn och lycklig!

Vi har ett väldigt fint bord med tillhörande bänkar på stugan. Det är inget fel på dem, förutom att färgen det ser ut som om det är en plastfärg som har värmts upp och börjat bubbla.

Jag har slipat båda bänkarna och målat dem två gånger. 



Jag trodde att jag hade valt en grå färg, men den såg väldigt vit ut! Jag som absolut inte skulle vila ha vita möbler. Får se om jag i något skede får måla om :) Det roliga var att jag hittade en text under ena bänken där det var skrivet med vacker handstil att bänken har gjorts 1940. Sen gissar jag att möblerna målats om på 70-talet, färgerna skulle ha passat den tiden (grönblå och orange).

Annat jag målat på stugan är vår lilla hylla. Den var tidigare träfärgad med svarta och bruna fläckar (på denna bild (klick) syns den i köket på tredje bilden).


Nu blev den grön! 

En väldigt fin grön tycker jag...kanske jag skulle måla bänken i samma färg. Fast det var sådant besvär att måla dem "gråa" så jag får se om jag orkar måla på nytt. 

Det var ett fartfyllt veckoslut med tivolibesök, fotbollsturnering och stughäng.



tisdag 20 augusti 2024

Grönsaker på balkong och i trädgård

 I år testade jag att odla på flera olika ställen och så varierande mina plantor har vuxit!

På balkongen spurtade tomaterna iväg, de blev långa och rangliga, ca 3 meter höga.


Tomaterna slingrar längs taket och jag når inte längre upp för att klippa av toppen på dem.

Nere vid husväggen växer de väldigt fint och är mycket stadigare och kortare. Jag odlar bara två sorter så det är inte fast på sorten hur de växer (Sun Gold och Balkonzauber).


Här har vi Balkonzaubern ute vid pergolan. Där trivs den också bra!

Frilangsgurkan ger gurkor på balkongen, men som förväntat så ploppar det mycket mera gurkor ur de plantor som växer i pallkrage.


På bilden ovan är en balkong-gurka :)

Jag odlade i år både gröna bönor och vaxbönor.


Det kommer så mycket att jag har testat att frysa in dem.


Jag kokade dem i 2-3 minuter och satt dem i en bricka i frysen. Efter att de frusit så satt jag dem i påsar. Jag förstod att de kan klumpa ihop om man inte fryser dem enskilt först.







fredag 16 augusti 2024

Första veckan avklarad

 Fredag, tjohej!

Vi överlevde den första hela veckan efter sommarlovet, barnen var duktiga i skolan och jag har satt mig in i arbetet igen. Nu kändes det ganska tungt när det var mycket med jobb, massor med meddelande från skolan vad man skall göra och komma ihåg, handisföräldramöte och hobbyn. Pust! Hoppas att det snart lite lugnar ner sig och man kommer in i rutinerna. 

Vi hann en sväng till stugan på onsdag, det känns alltid lite som semester när man är där, trots att man har varit på jobb under dagen.

Vår fina "bygg-gubbe" fixade en arbetsbänk åt oss till stugan.



Här skall vi gömma micron, kastruller och sånt. Jag tycker att den blev väldigt fin och är super nöjd! Han är nog så bra och snabb att fixa fina grejer!

När jag hinner så skall jag behandla ytan och sy en gardin att hänga framför, han har t.om. lämnat plats för gardin, dvs bordskanten fortsätter ytter om hyllorna.

Denna stugdag var jag, Lillebror och Teddy ute och paddlade med SUP-brädan. Vi lekte att vi hittade en öde ö och där fanns kannibaler. När vi skulle sätta fart mot stugan och jag tog några lite snabbare drag med paddeln så plumsade hunden i. Som tur gillar han vatten och simmar bra (han har nog flytväst också) så han simmade fort tillbaka till brädan. Hunden var så våt att brädan blev blöt så han ramlade i en gång till före vi hann till stugan.


Vi hade en väldigt ren och blöt hund efter det.
Jag måste komma ihåg att ta med en egen handduk åt honom till stugan. Han simmar mest av oss, alltid skall han vada runt på vid stranden och slutligen är hela hunden i plurret.

måndag 12 augusti 2024

Handboll och Åbo

 Mitt sista sommarlovsveckoslut besökte vi Åbo.

Smulan skulle vara på söndag på Gant Beach Cup i Åbo så vi passade på och åkte över till Åbo redan på lördag. Teddy var för första gången och skötas hos mina föräldrar. Bra hade det gått!

Åbo är en alldeles underbar stad! Vi borde helt klart besöka staden lite oftare.

Vi bodde i centrum och kunde lätt traska omkring där. Vi började med att kolla Red Bull Rautaratsu tävlingen. Den gick ut på att folk har fixat roliga tandemcyklar och försöker ta sig över en bana utan att ramla i Aura å. De flesta föll i plurret, men en del klarade sig torra igenom hinderbanan. Vi tyckte definitivt att Titanic-tandemcykeln var den finaste, men såklart sjönk den :)

Ett café besök är ett måsta-på när man är på utfärd. Vi valde café Qwensel. 

Det var väldigt fint!

De hade även ett litet apotek där barnen kunde leka.

Barnen trivdes väldigt bra här och jag fick medicin fixat åt mig :)

Vi sov gott och åt en stor frukost före vi åkte över till stranden och beach cupen.

Som tur hade vi strålande väder. Smulans team hade fyra matcher och det gick fint. När man spelar på stranden är det lite andra regler än normalt. T.ex. får teamet 2 poäng om målvakten gör mål och extra poäng om man gör snygga mål (t.ex. hoppar 360 grader). Det såg himla kul ut! Dessutom är spelkompisarnas föräldrar är så trevliga så vi glömde nästan att flytta på oss för att kolla matcherna, tiden gick fort. 

Det var så kul att Lillebror tycker att han också kunde börja med handboll nu (och fortsätta med fotbollen). 

När matcherna var över var hela teamet och badade med kläderna på. 

Sen var det bara att köra hemåt och gå och lägga sig. En rolig sista dag på sommarlovet :)

 

torsdag 8 augusti 2024

Skolbarn

Vips så är båda barnen skolbarn!

Lillebror började idag på första klass och Smulan fjärde klass. Det var väldigt pirrigt för både två. Lillebror insåg igår kväll hur spännande det är och behövde sitta lite i famnen vid läggdags. Idag var det mest pirrigt och roligt. Smulan vet ju hur det är att vara i skolan, men idag fick hon en ny lärare som hon aldrig träffat förut så det var spännande. 

Det var så konstigt att lämna lilla Lillebror på skolan, den minsta i vår familj. Då var dagis och förskolan över för vår del.

Skönt att skolan börjar på en torsdag så kommer veckoslutet snabbt emot och man hinner ta in allt det nya.

Denna vecka hann vi göra allt möjligt kul. 

Jag var med barnen och Smulans kompis till Borgbacken i måndags. Smulan med kompis åkte runt i alla maskiner. De är båda över 140 cm långa så de får åka i precis vad de vill (och de gjorde de). Vi kom överens om träffplats och tid så möttes vi nu och då under dagen. Jag och Lillebror valde ut de lite lugnare versionerna och åkte i dem (inget upp och ner åkande för oss).  

Mycket har vi varit på stugan, både i sol och regn (det har varit lite ostadigt väder).

I tisdags när vi for till stugan var det stekhett och när vi kom fram ösregnade det och åskade.

Efter att åskan dragit i väg tog Smulans sig ett dopp.

Inte så farligt om det regnar, man blir ju blöt ändå när man simmar.

Senare på kvällen fick vi vackert solsken igen och var ute och paddlade och simmade lite till.

Teddy älskar att simma och vara med ute på sjön. 

Igår paddlade jag till bryggan och hunden tyckte att han kunde hoppa från brädan när vi var ca 10 cm från bryggan. Han gjorde en felbedömning och slängde sig i sjön (han har alltid flytväst om han är med). Glatt simmade han till stranden, sprang alldeles dyblöt under huset och rullade sig i sand och sprang in i stugan :)  Måste sätta en hundport så att han inte springer in på det sättet igen :D

söndag 4 augusti 2024

Första veckan i augusti

 Jag och barnen är fortsättningsvis på semester och Mannen jobbar 6 timmars dagar.

Sen vi kom hem från vår semesterresa har vi hunnit med en hel del. Barnen har lekt massor med kompisar och jag har städat på stugan. Det är skönt att äntligen kunna vara där och nu när vi har lite möbler på plats så hittar man också saker bättre.

Vi har flyttat matbordet och bänkarna på plats samt det underbara skåpet jag fyndade på nätet.


Smulan och Lillebror äter lite kvällsmat på stugan.

Här förvarar vi nu alla "dukningskärl", dvs. tallrikar, glas, bestick osv.

I de små lådorna tänkte jag peta in allt möjligt viktigt som tändstickor, plåster och sånt.

Vi har röjt upp gården också så att det är bra att röra sig där också. Där var mycket plankor med spikar i sig osv.


Lillebror tog genast stranden i bruk och lekte med vatten och sand. Hunden Teddy tyckte också att det var roligt. Smulan och jag har varit mycket ute med SUP-brädan, den är ju så roligt. Ofta kommer också Teddy och Lillebror med. 

Denna vecka har vi även gjort några små utfärder. Jag och Mannen var på tumis till Helsingfors och äta och övernattade på hotell. Det var fantastiskt god mat på restaurangen Boon Nam! Rekommenderar! Med barnen var vi en sväng till Koiramäen Pajutalli, ett väldigt mysigt ställe.